Nikogo nie powinien zdziwić fakt, że prowadząc jakąkolwiek gastronomię musimy się wyposażyć w chłodnie i lodówki. W przypadku restauracji chłodnie stoją na zapleczu, więc mogą to być zwykłe szafy chłodzące. Sprawa się trochę komplikuje, gdy chcemy prowadzić cukiernię lub lodziarnię, gdzie nasze produkty muszą być jednocześnie w chłodni i widoczne dla klientów.

Lady do cukierni

lada chłodniczaWchodząc do cukierni od razu rzucają nam się w oczy chłodnie z ciastami. Wszystko jest tak ustawione, że klient wchodząc do cukierni może obejrzeć wszystkie dostępne ciasta i w ten sposób zdecydować się co chce kupić. Nasza cukiernia powinna być urządzona w podobny sposób. Jeśli chcemy odpowiednio wyeksponować swoje ciasta, a jednocześnie zabezpieczyć je przed niekorzystnym działaniem temperatury, to będzie nam potrzebna lada chłodnicza. Dzięki takiej ladzie nasz towar będzie odpowiednio wyeksponowany. Taka lada zasilana jest energią elektryczną. Wystarczy podpiąć kabel zasilający do gniazdka i ustawić odpowiednią temperaturę. Temperaturę chłodzenia ustawiamy przy pomocy panela sterującego. Nowoczesne lady chłodnicze posiadają funkcję, która umożliwia nam ustawienie różnych temperatur w poszczególnych strefach lady. Dzięki temu możemy przechowywać w jednej ladzie kilka rodzajów ciasta. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musimy kupować kilku chłodni. Lady wyglądają bardzo elegancko.

Na rynku dostępnych jest wiele modeli wyżej opisanych chłodni. Możemy je podzielić chociażby ze względu na ich rozmiar. Przed dokonaniem zakupu należy się dobrze zastanowić jak dużej chłodni potrzebujemy, ponieważ jeśli będzie za mała, to nie zmieścimy w niej wszystkiego, a jeśli będzie zbyt duża, to poukładane w niej ciasta nie będą się dobrze prezentować.