Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, alergię lub nadwrażliwość na niego lub chorujące na poważną chorobę – celiakię zdecydowanie muszą wyeliminować gluten ze swojej diety. Nie mogą więc jeść klasycznego, dostępnego wszędzie pieczywa i innych wypieków. Muszą zwracać uwagę na kupowane przetwory, słodycze czy przekąski. Na szczęście obecnie mamy coraz większy dostęp do produktów pozbawionych glutenu. 

Pieczenie ciast bezglutenowych

ciasta bezglutenoweOsoby które muszą wyeliminować gluten ze swojej diety muszą przykładać szczególną uwagę do składów produktów i opisów znajdujących się na opakowaniach żywności a nawet leków. Wydawać by się mogło, że gluten znajdziemy tylko i wyłącznie w produktach zbożowych takich jak pieczywo czy ciasta. Jest to błędne spostrzeżenie ponieważ jego śladowe ilości (które również szkodzą osobom chorym) mogą znaleźć się w przetworach, słodyczach, wyrobach wędliniarskich czy przekąskach. Warto na to zwracać szczególną uwagę. Osoby chore mogą jednak spożywać wiele zamienników zbóż z glutenem. Dobrym przykładem będzie gryka, proso, owies, kukurydza, ryż czy maniok. Jeśli dołączymy do tego mąkę kokosową czy migdałową będziemy mogli bazując na takich produktach stworzyć pyszne bezglutenowe wypieki samodzielnie w domu. Smak takich wypieków z pewnością będzie niepowtarzalny. Możemy wypiekać różnego rodzaju chleby, bułeczki, drożdżówki czy torty. Przepisy na takie ciasta bezglutenowe znajdziemy w wielu książkach lub blogach kulinarnych. Zacznijmy od prostych przepisów na bazowe ciasta. Pamiętajmy, aby na początku się nie zrażać jeśli coś nam nie wyjdzie. Musimy przyzwyczaić się do nowego funkcjonowania w kuchni a pieczenie bezglutenowe może na początku być nieco trudniejsze. Wynika to z braku obecności białka -glutenu który jest swego rodzaju spoiwem dla ciasta. To właśnie dzięki niemu wypieki są puszyste i miękkie. Brak tego składnika może powodować, że nasze ciasto będzie się kruszyć. Nie zrażajmy się jednak. Po kilku próbach na pewno wyjdzie nam idealny tort czy ciasto świąteczne które zachwyci wszystkich domowników. Nie bójmy się eksperymentować i szukać nowych smaków.

Chorzy na celiakię i osoby mające nietolerancję lub alergię na gluten muszą odrzucić ze swojej diety wszelkie produkty które mogą zawierać nawet śladową jego ilość. Na szczęście w sklepach znajdziemy coraz więcej produktów które takie osoby mogą spożywać. Warto jednak spróbować samodzielnie wypiekać pieczywo czy ciasta. Przepisy na takie bezglutenowe ciasta znajdziemy w wielu książkach kulinarnych oraz blogach. 

Kategorie: Jedzenie